Bookmark and Share
INDEX

(meer pagina's op komst)
u

LINKS
exchange links
atomic zombie

The Bicycle Forest
bentridernj.blogspot.com
Sue's Recumbent Site

feel free to copy this link !
please feel free to use this banner and link on your website

ENGLISH
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION
welcom to hpv.popol.eu !

Testverslag
Gazelle Easy Glider

Sinds een poosje geniet ondergetekende het privilegie met een elektrische Gazelle Easy Glider  te rijden. Dit testverslag komt in chronologische volgorde na de tests van de Sparta Phartos en de Giant LaFree GTS, die hier verder op hpv.popol.eu ook besproken worden. (zie de link onder "index")

Het exemplaar waar we het nu over hebben is een Gazelle Easy Glider, model 2007, met herenframe van 57cm.

Een aantal technische gegevens:

Aluminium frame
Gewicht 28 Kg
Motor op trapas 250 Watt, by Panasonic
Lithium-ion accu 26V  7,2 Ah
Naafdynamo aangesloten op (automatisch)LED-voorlicht
(Automatisch) LED-achterlicht op AA-batterijen 
Shimano rollerbrakes voor en achter
Shimano twistgrip 8 versnellingsnaaf
Geveerde zadelpen
Geveerde voorvork

Gazelle Easy Glider 2007

De Gazelle Easy Glider is voorzien van een 7,2Ah 26V Lithium-ion accu. De voordelen van dit type accu tegenover de vorige generatie accu's (met NiMh of NiCd technologie) zijn het nog geringere gewicht, de snellere laadtijd en de langere levensduur. Een Lithium-ion accu heeft een daarvoor aangepaste lader nodig, probeer nooit een Lithium-ion accu op te laden met een lader voor een NiMh of NiCd accu, want dan beschadig je de (dure) accu, ze kan daarbij zelfs ontploffen!!!

De Lithium-ion accu gaat volgens Gazelle circa 500 volledige (100%) ontladingen mee. Hierna loopt de energie-inhoud terug en kan de accu nog maar voor maximaal 60% worden opgeladen. Gedeeltelijke ontladingen tellen voor dit deel mee. Bijvoorbeeld: wordt de accu steeds slechts 25% ontladen, dan gaat de accu 2000 laadbeurten mee. (bron: Gazelle) We kunnen hieruit berekenen dat de accu na ongeveer 20.000 km het beste achter zich heeft. (500 x 40 km per acculading) Een gegeven waarmee men rekening dient te houden bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets!

Rijden met deze Gazelle Easy Glider is in één woord "fantastisch". De fiets loopt erg licht, ook zonder de motor in te schakelen kun je al erg prettig rijden, maar omdat dit een test van een fiets met "PAS" trapondersteuning is (zie ook artikel over PAS) zou het gek zijn om van deze ondersteuning geen gebruik te maken.

Net zoals bij de eerder geteste Giant LaFree GTS beschikt deze Gazelle Easy Glider over een motor van Panasonic. In tegenstelling tot de Sparta (en andere Yamaha PAS clonen) voel je absoluut geen onbalans in het crankstel. Wie gewoon is met de voet op het pedaal te wachten voor een stoplicht, moet deze gewoonte af leren, want bij de geringste pedaaldruk wil de Panasonic aan de slag. Anders gezegd: van zodra je een (heel klein) beetje druk op je pedaal zet, wil de fiets in beweging komen.

En daarmee is meteen het enige 'nadeel' van deze fiets besproken. Het grote voordeel van deze gevoeligheid is dat men zonder inspanning weg rijdt vanuit stilstand, in tegenstelling tot sommige andere PAS-systemen, die een paar omwentelingen van de pedalen nodig hebben om ondersteuning te bieden. Ideaal dus voor mensen met slechte knieën, of andere fysische ongemakken die normaal fietsen moeilijk of onmogelijk maken.

Met de Gazelle Easy Glider ben je haast altijd het eerste weg aan het stoplicht en laat je  menig automobilist en bromfietser achter je, toch wat de eerste tien meter betreft. De acceleratie is echt verbluffend, wat nog in de hand gewerkt wordt door de ACHT versnellingen waarover de Gazelle Easy Glider beschikt. Omdat de motor op de trapas zit, heb je in iedere versnelling maximaal voordeel van de 250 Watt assistentie. Bij elektrische fietsen waarbij de motor in de wielnaaf geplaatst is, heb je dit voordeel niet. Wie soms met een fietskar rijdt, zal dit voordeel zeker kunnen appreciëren. In de praktijk kun je op vlakke weg vertrekken in vijf of zes, de lagere versnellingen zijn vooral handig wanneer het (steil) bergop gaat.

Gazelle Easy Glider stuurbediening

De nietsvermoedende fietser zal "tevergeefs" naar een fietsbel zoeken, tot hij een keertje per ongeluk aan het linker handvat draait. Daarin zit namelijk een helder klinkende bel verstopt. Ook het bedieningsdisplay van de trapbekrachtiging zit links op het stuur gemonteerd, en heeft twee functies: met de "Aan" knop stel je de elektrische ondersteuning in werking, en met de "Min/Max" knop kies je uit twee soorten ondersteuning.  Die zijn goed voor respectievelijk 100% en 130% ondersteuning. De "Max" is echt leuk aan het stoplicht, maar vreet natuurlijk aan je accucapaciteit. Wie rustig en wat verder wil rijden, doet er best aan om de stand "Min" te kiezen. De ondersteuning is dan nog steeds goed voelbaar, maar belast de accu een stukje minder, waardoor je rijbereik met ongeveer 30% vergroot. De recentere modellen van de Gazelle Easy Glider hebben 3 standen, waarvan de "Eco"  nieuw is. Die levert slechts 50% ondersteuning, wat de actieradius zeker ten goede zal komen. Bovendien hebben deze latere modellen een iets grotere accu capaciteit: 10 Ah i.p.v. de 7,2 Ah van dit 2007 model.

Acht versnellingen lijkt misschien wat te veel van het goede, maar de Nexus naaf van Shimano schakelt zacht als boter en doet altijd zijn werk. Dat doen ook de Shimano rollerbrakes in voor- en achterwiel. Ook de voorvering en de verende zadelpen dragen bij tot een maximum aan comfort, waarbij opgemerkt dient te worden dat het verstellen van de inclinatie van het zadel een kwestie van één eenvoudige handgreep instellen is, net zoals bij het stuur. Dankzij de uitgekiende handgreep kun je het stuur in enkele seconden verstellen, zonder dat er een sleuteltje aan te pas komt.

Het "power eye LED" voorlicht van de Gazelle Easy Glider is mooi geïntegreerd in de voorvork en wordt gevoed door een naafdynamo van ook al Shimano. Dit voorlicht gaat automatisch branden wanneer het wat donkerder wordt, ook wanneer je bijvoorbeeld onder een brug of viaduct door rijdt. Geen sterveling die eraan zou denken in zo'n geval zijn verlichting te ontsteken, maar de Gazelle Easy Glider doet het vanzelf, wat wel zo veilig is.  Wie begaan is met zijn eigen veiligheid, kan zonder problemen de voorlamp op "Aan" zetten: je rijdt dan dag en nacht met een brandend voorlicht, wat voor extra veiligheid zorgt. Het blauwige licht van de LED-koplamp zorgt ervoor dat je niet onopgemerkt voorbij fietst, dat merk je duidelijk aan de andere weggebruikers. Gelet op de verwachte levensduur van de LED-verlichting (100.000 branduren) zul je nooit een doorgebrand "lampje" hebben, dus wat let je op steeds met licht te fietsen? Als kers op de taart is er een "standlicht" functie, die het voorlicht ook bij stilstand nog een dertigtal seconden laat branden.

Het LED-achterlicht wordt door twee AA-batterijen gevoed en gaat ook automatisch branden, met behulp van een bewegingssensor en een lichtgevoelige cel. Je kan dit licht ook manueel inschakelen, wat bij mist, sneeuw of regen voor extra veiligheid zorgt. Wanneer de batterijtjes aan vervanging toe zijn, begint er een klein LED-je bovenop het achterlicht te knipperen, als waarschuwing. Heerlijk, dat men bij Gazelle zo begaan is met de veiligheid van de fietser, en bovendien loop je geen risico op een bon van de politie, omdat je nooit kunt "vergeten" je licht te ontsteken.

Verder heeft de Gazelle Easy Glider een prima AXA ringslot, waarvan dezelfde sleutel ook dient om de accu te ontgrendelen. Bij het geteste model (2007) dien je de accu uit het frame te nemen om op te laden, bij de latere modellen kan je de accu ook op de fiets herladen, zonder dat je ze eerst  uit het frame moet nemen.

Gazelle beloofde in 2007 een rijbereik "tot zo'n 60 kilometer". Met mijn 130 kg wordt de fiets extra belast (alsof er twee personen op zitten...), en wanneer ik op de "Max" stand rijdt (die automatisch wordt gekozen wanneer je de motor inschakelt) haal ik zo'n 25 - 30 km met één acculading.  En dat is dan meteen het enige ietwat negetieve punt wat ik over deze fiets te zeggen heb.

Op de stand "Min" levert de motor even veel vermogen (met een maximum van 250 Watt) als de fietser zelf, tot (in de hoogste versnelling) een snelheid van 16 km/u bereikt wordt. Daarna neemt het vermogen van de motor langzaam af tot het bij 25 km/u uitgeschakeld wordt. Omdat de eindoverbrenging redelijk lang gekozen is, blijft de pedaal cadans laag: bij ongeveer 22 km/u is dat 60 omwentelingen per minuut. Wie een beetje doorstrapt kan een cadans van 75 tot 90 halen, wat je een  topsnelheid van meer dan 30 km/u oplevert (zie ook bovenstaande foto). Een en ander wordt door Gazelle uitgelegd in onderstaande grafiek.

PAS-ondersteuning

Een eigenaardigheidje van de Panasonic motor is dat je na het inschakelen van de trapondersteuning twee seconden moet wachten voor je druk op de pedalen mag zetten. Dit omdat de elektronica op dat ogenblik een "koppelmeting" uitvoert. Die periode wordt aangeduid met het rode "Accu" lampje dat oplicht op het stuurdisplay. Op zich geen punt, maar wie zonder ondersteuning rijdt (bijvoorbeeld in een lange afdaling) en dan "plots" de motor zou willen gebruiken (wanneer het weer bergop gaat) moet  wel rekening houden met deze twee seconden vertraging.

Het geluid dat de Panasonic motor produceert is gering, maar hoorbaar. En zoals bij alle PAS-fietsen die de motor op de pedaalas hebben, stijgt het geproduceerde geluid met de pedaalcadans. Dit in tegenstelling tot elektrische fietsen met een motor in de voor- of achterwielnaaf, die minder hoorbaar zijn, maar die als nadeel hebben dat ze minder ondersteuning bieden in de lagere versnellingen.

Conclusie: een super deluxe fiets, met alle toeters en bellen die je in de eenentwintigste eeuw op een merkfiets mag verwachten: automatische verlichting, vering, stevig alu frame, etc. Tot nu toe loopt de Gazelle Easy Glider "op wieltjes" en scoort daarmee, in mijn persoonlijke opinie, een dikke acht op tien. Jammer dat de actieradius niet nét wat groter is. Dertig kilometer is niet wereldschokkend. De recentere modellen, met de "Eco" stand en een iets grotere accucapaciteit zullen het ongetwijfeld een stuk(je) beter doen.

De Panne (BE)
21 juni 2010


MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren



Zocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Google
klikfraude monitoring