Bookmark and Share
LINKS




LPG

Liquefied Petroleum Gas

 LPG  is een vloeibaar gas, gewonnen uit aardolie en aardgas, dat als alternatieve brandstof voor verbrandingsmotoren wordt aangeboden. Het merendeel van de huidige benzinemotoren kan probleemloos omgebouwd worden om te werken op LPG. De kosten van zo'n installatie variëren van ongeveer 1500 Euro tot meer dan 3000 Euro, naargelang de aard van de auto en de wensen van de klant.

In de meeste gevallen wordt de LPG-installatie niet als fabrieksoptie aangeboden, m.a.w. de klant is aangewezen op het achteraf inbouwen in een bestaand voertuig. De LPG-installatie wordt naast het benzinesysteem ingebouwd, zodat de auto zowel op benzine als op gas kan rijden. Bij (oudere) auto's met een carburator, is een keuzeschakelaar noodzakelijk, waarmee de chauffeur zelf moet kiezen tussen LPG of benzine.  Bij motoren met injectie is een en ander geautomatiseerd en start de auto op benzine, waarna er enkele seconden later vanzelf op gas overgeschakeld wordt. Wie met een carburatorversie rijdt zal na een poosje zoeken en uitproberen, de 'truuk' te pakken hebben om de auto meteen op gas te laten starten en zal merken dat zelfs een koude motor heel mooi op LPG blijft draaien. Carburatormotoren die reeds vele tienduizenden kilometers op LPG hebben gereden zullen vaak minder presteren op benzine, daar de carburator constant 'droog staat' en daar mechanisch onder te lijden heeft.

Wat zijn de voordelen van LPG, ten opzichte van benzine, behalve dan het enorme prijsverschil? (Op 1 sept 2008 kost 1 liter benzine EURO95 in België 1,547 Euro, LPG kost dan 0,612 Euro. Met andere woorden: je koopt 2,5 liter LPG voor de prijs van 1 liter benzine!)

Vooreerst is LPG van nature uit loodvrij en heeft het een hogere klopvastheid dan benzine, je zult dus 'nooit' een pingelende motor hebben op LPG. Verder verdampt LPG onmiddellijk als het in de motor terecht komt, benzine daarentegen wordt verstuift en heeft vooral bij een koude motor nogal wat problemen om te ontsteken. Het benzinemengsel wordt daarom verrrijkt wat motorslijtage bevordert, motorolie verzuurt en het benzineverbruik aanzienlijk verhoogt.

Aan benzine wordt een aantal additieven toegevoegd, waaronder bepaalde zuren en onder andere zwavel. Deze rotzooi vreet aan het metaal van je motor en zorgt voor koolafzetting. Deze additieven ontbreken in LPG, wat tot  schonere uitlaatgassen en minder motorslijtage leidt. Ja, LPG is beter voor zowel je motor en je portemonnee als voor het milieu!

De literprijs in België is zowat de laagste van Europa, omdat er in België geen accijnzen op LPG worden geheven. Daartegenover staat dat de Belgische LPG-rijder jaarlijks een vaste LPG-tanks dient te betalen, waarvan het bedrag varieert naargelang het fiscaal vermogen van de auto. Deze belasting bedraagt momenteel ongeveer 90 Euro voor motoren tot 900cc, 150 Euro voor motoren tot 1900cc en 210 Euro voor zwaardere motoren. Voertuigen die in België zijn ingeschreven als 'lichte vrachauto' dienen deze LPG-tanks niet te betalen.

Zijn er dan geen nadelen aan LPG verbonden? Ja, die zijn er: vooreerst de aankoopprijs. Zoals gezegd tussen 1500 en ruim 3000 Euro. Maar wie behoorlijk wat kilometers doet haalt die investering er al snel uit.  Bij een verbuik van 10 liter gas  per 100 km, aan de huidige prijzen (01/09/08) heb je een installatie van 2000 Euro terugverdient na zo'n 30.000 kilometer rijden op LPG! 

Dan is er nog het ruimteverlies in de koffer: wie een conventionele tank laat monteren, die krijgt zo'n 'enorme' cilinder in de kofferbak gemonteerd. Gelukkig zijn er  ook ringtanks, ook wel "UFO-tanks" genoemd, die op de plaats van het reservewiel worden gemonteerd. Je kiest dan ofwel voor een kleiner reservewiel (een z.g. thuiskomertje) of voor een spuitbus om een eventuele lekke bank tijdelijk te herstellen. Met zo een ringtank verlies je helemaal geen kofferruimte.

Wel even uitkijken voor wie vaak naar het buitenland rijdt: een ringtank heeft vaak maar een beperkte inhoud, zo'n veertig tot zestig liter, en iedere LPG-tank is voorzien van een veiligheidssysteem waardoor de tank maar voor 80% gevuld kan worden. Bovendien ligt de calorische verbrandingswaarde van LPG lager dan die van benzine, waardoor je ongeveer 25% meer LPG dan benzine zult verbruiken. Met andere woorden: een auto die op benzine 8 liter per 100 kilometer verbruikt, zal op LPG ongeveer 10 liter gaan verbruiken. Met een tank van 40 liter kan slechts 32 liter LPG getankt worden, dus na zo'n 320 kilometer is je voorraad LPG opgebruikt. Wanneer het gas bijna op is zul je dit gewaar worden: bij het accelereren wilt de motor niet meer vlot in toerental klimmen, constant rijden lukt dan nog wel. Wie dus op  LPG (vaak) naar het buitenland wil, zorgt er best voor een zo groot mogelijke tank te laten monteren.

In Nederland is LPG 'overal' beschikbaar, de meeste tankstations hebben wel een LPG-pomp. In België is het soms zoeken, op de autosnelwegen hebben vele (niet alle!) tankstations een LPG-pomp. Daar betaal je dan ook meestal de maximum toegestane literprijs. Wie 'weg van de snelweg' LPG wil tanken in België, kan hier en daar LPG met korting tanken, maar moet er wel rekening mee houden dat zelfs bij 24/7 pompen, de LPG-pomp vaak 's avonds en in het weekeind buiten gebruik is, omdat de wet voorziet dat er een verantwoordelijke toezicht houdt op het LPG-tankgebeuren! 

In Frankrijk wordt LPG bij de meeste tankstations op de snelwegen aangeboden, maar de prijs ligt daar een stuk hoger dan bij de pompen van de hypermarchées in het binnenland. Wie in Frankrijk goedkoop aan LPG wil raken, zoekt daarom best een pomp van supermarktketen CORA, AUCHAN of CARREFOUR op. Dat scheelt al gauw 10 - 15 Eurocent per liter!

In Duitsland zit LPG duidelijk in de lift: jaarlijks komen er tientallen nieuwe LPG-pompen bij. Ook hier geldt: op de snelwegen vind je vaker een LPG-pomp, maar je betaalt meer per liter dan in het binnenland.

In Spanje is LPG een tijd 'gereserveerd' geweest voor taxi's en overheidsvoertuigen. Sinds een paar jaar is de verkoop daar vrij voor particuier gebruik, maar de pompen zijn er dun bezaaid. Idem in Scandinavië: wie naar Denemarken, Zweden of Noorwegen rijdt, zal hard moeten zoeken -en vooral: zijn reisroute vooraf minutieus uitstippelen- om een LPG-pomp te vinden.

In Tsjechië en Slowakije vind je 'overal' LPG, soms kom je piepkleine stationnetjes tegen waar alleen maar LPG wordt aangeboden. Let er wel op dat dit via een reguliere pomp gebeurt, en dat men je tank niet probeert te vullen uit gasflessen. (!!!)
 
In het Groothertogdom Luxemburg tenslotte, de plek waar 'iedereen' gaat tanken op weg naar het zuiden, zijn er slechts een handvol LPG-pompen, voornamelijk op het stukje snelweg tussen België en Frankrijk. De literprijs is er dezelfde als in Belgiê, dus spaar je de moeite van het aanschuiven en vul je LPG-tank voor de grens aan een Belgische pomp.

Wie een reis op LPG wil plannen kan een kijkje nemen op deze Duitse website, waar een groot aantal LPG stations in diverse landen werd gebundeld in een grote database.

Op de website van GOCA lees je alles over de technische eisen waaraan je LPG-installatie dient te voldoen. In België MOET de LPG-installatie gemonteerd worden door een ERKEND monteur, de lijst van die gebrevetteerde bedrijven vind je HIER.


De Panne (BE)
1 september 2008

MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselen


Zocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Aangepast zoeken
klikfraude monitoring