Hartige Sinterklaas Tapas

Op sinterklaasavond moet niet alle lekkers in een of andere hoek gestrooid worden: er mag er ook wat lekkers op tafel !
Voor de kinderen kun je het vrij simpel houden met bijvoorbeeld piccolini's en kleine pizza's uit de vriezer, altijd een succes bij het kleine volk. Een ander idee is saucijzenbroodjes in stukken gesneden als tapas.
Voor de volwassenen heb ik wat lekkere recepten om de avond een wat Spaanse tint te geven. Koop in ieder geval een paar ciabatabroden, olijven, peppersweet en serveer wat spaanse kaasjes op een plank. Wat tomaten met komkommer met olie en limoen voor de gezonde bite... en schenk er een lekkere Valdepeñas bij.

Catalaanse banketstaaf 
8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
600 g Catalaanse worstjes (chorizo is ook goed)
1 tl tijm
cayennepeper en zout
1 teen knoflook , geperst
10 zwarte olijven , fijngesneden
1 eierdooier, losgeklopt

Oven voorverwarmen op 200°C. Bladerdeeg uitspreiden op werkvlak en laten ontdooien. Bestrijk de randen met water en plak de plakjes aan elkaar tot een dunne, lange lap. Snijd het vel van de worstje open en druk het vlees eruit boven een kom. Meng het worstvlees met de tijm, knoflook en olijven en breng op smaak met zout en cayennepeper.
Vorm een rol van het worstmengsel die iets korter is dan de lap bladerdeeg. Leg de rol in het midden van de deeglap en vouw beide kanten rond de worst. Maak de naden vochtig met wat water en plak ze dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm er een letter van als je dat leuk vindt, bijvoorbeeld de S van Sint. Bestrijk het deeg met de eidooier en bak de staaf in het midden van de oven in ca. 45 min gaar tot goudbruin. Tip: garneer de hartige banketstaaf eventueel met grof gehakte amandelen of pistachenootjes.

Pastasalade met Knoflookgarnalen en Avocado (4 personen)
Bakje salade “garnalen in knoflooksaus “ van 150 a 200 gram
250 gr. Pasta (schelpen)
¼ komkommer in de lengte door vieren snijden en dan in plakken
8 cherry tomaatjes in vieren snijden
1 avocado in plakken snijden
2 theelepels dille droog of vers
sap van 1 citroen of limoen, verse peper, zout  
een paar grote bladeren sla

Tapenade
Een pot zongedroogde tomaten in olie
2 teentjes knoflook
1/2 zakje pijnboompitten
Dit even fijnmaken met een staafmixer of de foodprocessor, klaar!

Aioli
2 grote eierdooiers
3 teentjes geperste knoflook
2 theelepels citroensap
1 eetlepel mosterd
3,5 dl lichte olijfolie
2 eetlepels warm water

Meng de eidooiers, het knoflook, het citroensap, het mosterdpoeder en peper en zout kort met de staafmixer of foodprocessor. Schenk de olie er heel langzaam bij tot het mengsel dik wordt en emulgeert. Voeg op het laatst water toe.