Brasserie Le Chatillon, Boulogne sur Mer - France Recensie door PoPoL, Rating: 5 op 5. Verdict: de beste brasserie van de stad


Lekker eten in
FRANKRIJK

Brasserie "Le Chatillon"
62200 Boulogne Sur Mer

Eén van de culinaire pareltjes van de Côte Opale, zoals de Noordzeekust in dit stuk van Frankrijk wordt genoemd, is een brasserietje dat verstopt ligt tussen de visverwerkende bedrijven van de grootste vissershaven van Frankrijk.

En ja, we hebben het wel degelijk over Boulogne-sur-Mer, in het 'hoge noorden'. Datzelfde Boulogne dat door de Romeinen Bononia genoemd werd, en dat met de Via Gesoriacum ad Colonia Agrippa met het Duise Keulen verbonden was. Toen de stad later deel uitmaakte van de Spaanse Nederlanden, heette het gewoon "Bonen" (soms ook wel eens als "Beunen" geschreven) 

In feite bestaat Boulogne uit twee delen: naast "la haute ville" die boven op de krijtrug uit het Jura-tijdperk ligt, en die gebouwd is boven op de resten van het kamp dat hier door niemand minder dan Julius Cesar werd aangelegd, vinden we beneden tegen het water aan de "basse ville" waar de vissers het voor het zeggen hebben. Gedurende de Franse Revolutie werd de stad even omgedoopt tot "Port-de-l' Union", wat het belang van deze havenstad alleen maar onderstreept.

De bovenstad is nog steeds door een versterkte muur omringd (waarop je heerlijk kunt flaneren) en huisvest de prachtige basiliek van Notre Dame, die met een honderd meter hoge toren van kilometers ver te herkennen is. Verder is er een museum, een belfort, een calvarieweg voor de zeelieden, enzovoort. Geschiedenis genoeg dus, in het oude Bonen. Restaurantjes genoeg ook, in de bovenstad, maar laat je hier niet verleiden door een mager toeristenmenuutje aan toeristenrpijzen: bedwing je eetlust tot je in de benedenstad bent, waar de Boulonnais zelf uit eten gaan.

Die inwoners van Boulogne mogen terecht trots zijn op hun havenstad. En wist je dat de beroemde "Belgische" kruisvaarder Godfried van Bouillon uit Boulogne-sur-Mer afkomstig was?

Met die van Bouillon zijn we terug bij het culinaire doel van deze website. Dankzij de vissershaven kun je hier in dit oord de meest verse vis van heel Frankrijk kopen. Op de Quai Gambetta staan een aantal viskraampjes, die je dagelijks verwennen -wanneer je er vroeg genoeg bij bent tenminste-  met een aanbod vers aangevoerde zeevis. Opgelet: wie hier na 9.00u aankomt kan meestal alleen maar 'bot' vangen...

Wie de vissen in hun natuurlijk biotoop wil zien zwemmen, die kan dat ook in Boulogne: in het zeeaquarium Nausicaa, dat heel toepasselijk tegen de zee aan is gebouwd. Als je na een dagje vissen kijken honger gekregen hebt, kun je in Boulogne in een van de vele restaurants rond de haven een lekkere (vis-)schotel gaan eten.

De allerbeste plaats om dit te doen is in Brasserie "Le Chatillon". Deze havenkroeg was in oorsprong alleen bij de vissers en de arbeiders van de visverwerkende bedrijven gekend. Maar de keuken van dit "café" was van zulk een hoog niveau dat de voortreffelijkheid ervan stilaan ook buiten het havengebied bekend raakte.  "Le Chatillon" moest dan ook zijn bovenverdieping openstellen, om de dagelijkse stroom fijnproevers ten dienste te zijn. Reserveren, ook op een doordeweekse werkdag, is een noodzaak!

Wij deden "Le Chatillon" aan op een weekdag in november en hadden niet gereserveerd. Omdat we nogal vroeg waren, het was net geen 12.00u, kon men ons nog een tafeltje in een hoekje aanbieden. De volgende onaangekondigde gasten hadden niet zoveel geluk en moesten onverrichterzake afdruipen.

We hadden dus het slechtste zitje in het huis, in de aanlooproute van obers met dienbladen en glazen en flessen, maar toch hebben we bij "Le Chatillon" tenvolle kunnen genieten van hoe verse vis altijd zou moeten smaken. De porties waren ruim, de bediening, ondanks de kakofonische drukte, vriendelijk en correct. We hadden wel spijt dat we niet in de benedenzaal, het oude "café", konden plaatsnemen, waar alles nét dat tikkeltje "echter" is, met veel koper en donker hout, zoals het in een nautische omgeving "hoort".

Het clienteel van "Le Chatillon" bestaat nog altijd voor een deel uit werklui in plakkerige overalls, maar ook de maatpakken en de dagjesmensen zijn er welkom. Een belevenis die je niet gauw zult vergeten.

Aan te bevelen zijn onder meer het "Menu du Jour", dat van dag tot dag varieert, al naar gelang het seizoen en de aangevoerde verse vis. De specialiteit van het huis is een  Bouillabaise met Noordzeevis, maar voor wie iets eenvoudigers zoekt is ook de gemarineerde haring niet te versmaden.

Sinds kort beschikt deze zeer aanbevelenswaardige zaak ook over een internetadres,  je kan nu ook on-line een reservatie maken!


Brasserie "Le Chatillon"
Boulevard Ste.-Beuve 70-80,
62200 Boulogne-sur-Mer

http://pagesperso-orange.fr/lechatillon/chatillon_1.htmDe Panne (BE)
2 november, 2010MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselenBookmark and Share
ENGLISH


INDEX

france.popol.eu
terug naar de beginpagina

REISTIPS !
Enkele praktische raadgevingen voor je op vakantie naar Frankrijk vertrekt

Produits du Terroir
streekspecialiteiten:
bakkers, slagers, markten

Estaminet "La Péniche"
cultuur-restaurant in een omgebouwde vrachtboot,
62340 Guînes

Restaurant "Le Grand Air"
spectaculaire ligging op de Mont de Fiennes,
met panoramisch zicht over Calais en het kanaal,
62132 Fiennes

Restaurant "Gare des Années Folles"
thema-restaurant in een oud spoorwegstation,
62840 Sailly sur la Lys

Estaminet "L' Hazewinde"
Frans-Vlaams restaurant,
met streekgerechten,
59114 Saint Sylvestre-Cappel

Brasserie "L' Ocean"
gelegen op de zeedijk,
62152 Hardelot-Plage

Vissoep "Pérard"
vishandel, restaurant, oesterbar, in het mondaine Paris-Plage,
62520 Le Touquet

Brasserie "Le Chatillon"
havenrestaurant, visspecialiteiten,
62200 Boulogne Sur Mer

Hotel- Restaurant
"Le Fontainebleau"

hotel-restaurant, streekspecialiteiten,
62610 Ardres

Bar Sucré-Salé
broodjes, ijs, wafels, etc
59140 Dunkerque

Fast Food Resto's
Buffalo Grill (aan te bevelen)
Mc Donalds, Quick
Flunch, Pizza Paï

popol.eu
startpagina van popol