Gare des Annees Folles, Sailly sur la Lys - France Recensie door PoPoL, Rating: 4 op 5. Verdict: ongekunsteld en origineel


Lekker eten in
FRANKRIJK

Restaurant La Station Bac Saint-Maur
"Gare des Années Folles"
62840 Sailly sur la Lys

Sailly sur la Lys ligt aan de Leie, zoals de naam al laat vermoeden. Het lieflijk landelijke karakter van de groene omgeving zoals we het nu aanvoelen, verbergt een zwarte pagina uit de geschiedenis. Dat er hier rond deze rivier gedurende de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zwaar slag geleverd werd tussen de Duitse bezetter en de geallieerden, daarvan getuigen de vele, vele oorlogsmonumenten en -kerkhoven in de wijde omgeving. In het nabij gelegen Fromelles werd een monument opgericht voor de dappere Australische Vijfde Divisie, die op 19 en 20 juli 1916 de zwartste dag uit de Australische geschiedenis schreef. Niet minder dan 5533 soldaten sneuvelden of raakten gewond op amper 24 uur tijd. Nog maar pas in mei 2008 werd er door archeologen een massagraf van Australische soldaten gevonden.

momument Australische 5de divisie

Tegenwoordig gaat het er gelukkig heel wat rustiger aan toe in de regio. Tijdens onze speurtocht naar originele restaurantjes kwamen we er eentje tegen dat we absoluut wilden bezoeken: een oud spoorwegstation dat ingericht werd als restaurant, maar waar je ook kan overnachten in enkele speciaal aangepaste oude treinwagons. (tarief anno 2010: van €39 tot €89)

Alleen al de bijnaam, "Gare des Années Folles" (station uit de gekke jaren) doet een mens hunkeren om er een kijkje te gaan nemen. En zo begaven wij ons op een zonnige novemberdag naar Sailly sur la Lys, om er aan den lijve te ondervinden hoe gek ze er wel zijn. (Sedertdien zijn we er nog meer wezen eten)

Het restaurant "La Station Bac Saint-Maur" ligt aan een nog steeds in gebruik zijnde spoorlijn. Terwijl je zit te eten denderen de wagons op luttele meters van je vandaan. Net echt... :-)

Het interieur is opgesmukt met oude foto's en dito spoorwegmemorabilia, het meubilair is zeer eenvoudig en de spijskaart bestaat uit een aantal plankjes in schoolbordzwart, met daarop in krijt de gerechten genoteerd.

Het thema "spoorwegen" wordt nog eens herhaald in de menu's, die alle refereren naar de SNCF: zo kun je kiezen uit een "Billet 1ère Classe" (eersteklas ticket), een "Billet Express" (sneltrein ticket) of opteren voor een "Bac St Maur Express".

Met dit sneltrein-menu-van-het-huis zit je aan €25 en dat is meteen het duurste aangeboden menu. Voor dat bedrag krijg je een voorgerecht, een hoofdschotel en een dessert naar keuze. Aan de andere kant van de schaal heb je voor je kroost reeds voor €6,50 een "Billet d' enfant", waarin naast ham, biefstuk of omelet met frietjes, een ijsje en een frisdrank begrepen zijn.

Omdat we die dag niet al te veel tijd wilden verliezen met eten -het is vroeg donker in november en we wilden nog een aantal oorlogsmonumenten bezoeken- kozen we voor een koud gerecht, een zogenaamde "Planche Maison", dat in de vorm van een royaal gevulde plank kwam, met daarop een assortiment vlees en kaas, aangevuld met een groentenslaatje. Als toetje kregen we een "Pudding à la bière", een soort broodpuddding. We dronken er een streekbiertje bij, dat ons net niet in het hoofd steeg. Ja, in "Le Nord" drinkt men graag een forse pint bier: wijn is iets voor meer naar het Zuiden...

Verdict: "La Gare des Années Folles" biedt een leuke verademing tijdens een tochtje langs de herinneringen aan de oorlogsellende van bijna een eeuw geleden. Goedkoop, lekker en een vriendelijke en vlotte bediening door de eigenaresse, kompleet met de pet van "Chef de la Gare" op haar hoofd.


interieur gare des années folles

Voor alle details over "La Gare des Années Folles": bezoek de WEBSITE

Restaurant  La Station Bac Saint-Maur
aka "La Gare des Années Folles"
77 rue de la gare
62840 Sailly-sur- La Lys

http://www.lagaredesanneesfolles.fr/
De Panne (BE)
2 november, 2010MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselenBookmark and Share
ENGLISH


INDEX

france.popol.eu
terug naar de beginpagina

REISTIPS !
Enkele praktische raadgevingen voor je op vakantie naar Frankrijk vertrekt

Produits du Terroir
streekspecialiteiten:
bakkers, slagers, markten

Estaminet "La Péniche"
cultuur-restaurant in een omgebouwde vrachtboot,
62340 Guînes

Restaurant "Le Grand Air"
spectaculaire ligging op de Mont de Fiennes,
met panoramisch zicht over Calais en het kanaal,
62132 Fiennes

Restaurant "Gare des Années Folles"
thema-restaurant in een oud spoorwegstation,
62840 Sailly sur la Lys

Estaminet "L' Hazewinde"
Frans-Vlaams restaurant,
met streekgerechten,
59114 Saint Sylvestre-Cappel

Brasserie "L' Ocean"
gelegen op de zeedijk,
62152 Hardelot-Plage

Vissoep "Pérard"
vishandel, restaurant, oesterbar, in het mondaine Paris-Plage,
62520 Le Touquet

Brasserie "Le Chatillon"
havenrestaurant, visspecialiteiten,
62200 Boulogne Sur Mer

Hotel- Restaurant
"Le Fontainebleau"

hotel-restaurant, streekspecialiteiten,
62610 Ardres

Bar Sucré-Salé
broodjes, ijs, wafels, etc
59140 Dunkerque

Fast Food Resto's
Buffalo Grill (aan te bevelen)
Mc Donalds, Quick
Flunch, Pizza Paï

popol.eu
startpagina van popol