Heb je net een hoop Euro's neergeteld, dan wil je wel eens tot bij oma voor de deur rijden ook! Afhankelijk van het merk en type van je nieuw speeltje, zul je de eindbestemming in coördinaten (lastig) moeten ingeven, of gewoon met het adres, tot op straatnaam en huisnummer. Met een beetje geluk loodst je nieuwe toestel je dan veilig tot bij opoe.
Een toestel met aanraakscherm is erg handig, en als het toestel ook nog eens over een intelligent spellingsysteem beschikt, dan is het intikken van de eindbestemming in no-time gepiept: het programma zal zelf bepaalde letters voorstellen en na een drie, viertal, letters zal de naam van de gewenste straat vaak al verschijnen. Handig!
Als je met de smart phone of tablet werkt, dan kun je zelfs de eindbestemming uit je contactpersonen bestand halen: open de gegevens van oma, klik op haar adres en de navigatie-app zal vragen of je dit adres als eindbestemming wil instellen.
Je kan ook zoeken naar een bepaalde winkel, bank, tankstation, noem maar op: je phone is smart genoeg om het adres te achterhalen en je naar je bestemming te leiden.
Stel dat je te voet bent, of met de fiets, dan wil je niet op de snelweg terechtkomen! De betere GPS-toestellen en de meeste navigatie-apps bieden je een keuze uit diverse opties aan: wil je de kortste route of de snelste? Wil je veerboten vermijden, tolwegen omzeilen of ben te te voet op weg, handig als je dat aan de GPS kunt wijsmaken!
Stel nu dat je het adres van oma hebt ingegeven en dat je in de auto zit, klaar voor vertrek. Je drukt op 'navigeren' en het toestel begint de route te berekenen. Er zal een wegenkaart verschijnen, al of niet in "3-D" (je 'vliegt' als het ware boven de kaart en ziet in de verte de richtingsveranderingen aankomen) en een pijltje en een vriendelijke stem zullen je instructies geven.
NEEM NOOIT KLAKKELOOS AAN DAT HET TOESTEL DE JUISTE WEG WIJST!
Er zijn reeds gevallen bekend waarbij een brave taxichauffeur in een kanaal reed, en een Duitse huisvrouw was al halverwege Siberië eer ze begreep dat er iets mis was gelopen. Een Engelse reisbus zette zijn toeristen af in het centrum van Lille in de Vlaamse Kempen in plaats van in de Noordfranse metropool, enzovoort. Menselijke fouten zullen er altijd bestaan en aangezien de GPS zijn route berekent aan de hand van kaarten opgetekend door mensenhand, zullen er wel vaker foutjes in de routes worden weergegeven.
Een GOUDEN tip: gooi je oude 'papieren' wegenkaarten in geen geval weg: voor je op reis vertrekt is het altijd handig je route zelf uit te stippelen aan de hand van een recente wegenkaart en daar notities van te maken. Zo kom je nooit onbeslagen op het ijs en zul je eventuele fouten in het navigatiesysteem dan ook eerder opmerken en kunnen negeren.
Een goed navigatiesystyeem berekent trouwens onmiddelijk opnieuw de route als je een afslag gemist zou hebben. Je komt dus uiteindelijk (meestal) wel op je bestemming aan.
Het TMC -systeem: het Traffic Message Channel is een radiosignaal dat wordt meegezonden als onderdeel van de RDS-techniek in de FM-band. Het signaal bevat de actuele situatie van het wegennet zoals files, vertragingen, gladheid en mist.
Navigatiesystemen die zijn uitgerust met TMC-ontvangst, kunnen deze meldingen tijdens het autorijden aan de bestuurder doorgeven en kunnen de route 'dynamisch' wijzigen en alternatieve routes berekenen. Met name files kunnen hierdoor makkelijker vermeden worden indien er alternatieve routes voorhanden zijn.
Een aantal navigatie-apps kan de verkeerdrukte in real-time weergeven op je display en houdt er rekening mee om je route te bepalen. Ook dit kost je natuurlijk weer dataverkeer met je provider.
Naast het gebruik van de GPS om je van A naar B te loodsen, zijn er tal van mogelijkheden om plezier te hebben aan je navigatiehulpje. Zo waaide vanuit de Verenigde Staten een nieuw begrip naar Europa over: GPS CACHE HUNTING, afgekort tot GEOCACHING.
Bij geocaching bestaat het plezier erin een voorwerp te verstoppen op een op het eerste zicht 'onbekende' locatie, waarna via een mededeling op een van de vele fora de vindplaats wordt omschreven (meestal met de GPS coordinaten erbij). Soms moet je de coördinaten zelf vinden aan de hand van een puzzel of vraagstuk.
Wie dan de exacte locatie weet te vinden en ter plekke gaat zoeken en delven, die zal beloond worden met de "schat", meestal verpakt in een ("Tupperware") doosje en bestaande uit een logboek en een voorwerp (om te ruilen).
Zelf heeft de auteur van dit stukje er nog niet veel ervaring mee, maar Geocaching lijkt wel een leuk tijdverdrijf. Wie meer info wil over dit soort schattenjacht van de 21ste eeuw, die kan ondermeer terecht op de website van Geocaching Nederland (link) en Geocaching België. (link).
Sinds 2016 vind je veel up-to-date info op de nieuwste Vlaamse site
Veel plezier met de jacht ;-)