LINKS
GPS

Global Positioning System

Met GPS wordt de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem aangeduid, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor gebruik door de Amerikaanse strijdkrachten. De Officiële benaming van het systeem is NAVigation Satellite Time And Ranging (NAVSTAR).

GPS werkt met behulp van (minimaal) 24 satellieten die in zes vaste banen rond de aarde draaien en die elk een eigen signaal uitzenden. Op het ogenblik van dit schrijven zijn er 31 satellieten in gebruik, die alle op 20200 km hoogte in vaste banen om de aarde draaien. Bij ontvangst van minimaal vier van deze satellieten kan men met behulp van een driehoeksmeting zijn positie op aarde bepalen.

Het GPS-systeem is 24 uur per dag in werking, kan quasi overal ter wereld gebruikt worden en werkt onder de meeste weersomstandigheden. De enige vereiste voor de werking van het GPS-systeem is een storingsvrije ontvangst van minimaal vier satellietsignalen tegelijk. In gebouwen (met beton), onder bruggen en in tunnels zal de ontvangst vaak (=meestal) onmogelijk zijn.

 GPS is een militair systeem, beschikbaar gesteld door de overheid van de Verenigde Staten. De graad van nauwkeurigheid is afhankelijk van de goodwill van diezelfde overheid en kan schommelen tussen de 1 m en de 100 m.

positie van de gps-satellieten

AANKOOP VAN DE GPS

De eerste GPS-ontvangers verschenen begin de jaren 1990 in de handel. Het waren onhandige dingen, met een behoorlijk grote antenne, die een eeuwigheid nodig hadden om op te starten, die stroom verbruikten dat het een lieve lust was en die enkel en alleen werken met coördinaten: van een ingebouwde landkaart was toen nog geen sprake. De prijs van zo'n (on-)ding was astronomisch hoog...

De dag van vandaag is dat allemaal flink veranderd en verbeterd: de meeste GPS-ontvangers hebben nu een ingebouwde landkaart. De omvang  en de graad van detail van deze kaart zijn mede bepalend voor de aankoopprijs van het toestel. Eenzelfde toestel met een wegenkaart van de Benelux zal goedkoper zijn dan eentje met een kaart van heel Europa. De wegenkaartgegevens van de meest recente uitvoeringen beschikken ook over randinformatie: de opstelling van vaste flitscamera's, restaurants en andere POI ('Points Of Interest') verschijnen vaak met een eenvoudige druk op de knop op het schermpje.

Sommge GPS-toestellen hebben een ingebouwde accu. Het voordeel van dit soort toestellen is dat je het dan autonoom kunt gaan gebruiken en het als een soort 'wandelhulp' kunt aanwenden. Handig bijvoorbeeld als je gaat  winkelen in een vreemde stad en je na afloop je auto weer wilt terugvinden. Een ander voordeel van een ingebouwde accu is, dat je je bestemming al kunt invoeren voor je in de auto stapt.

Sommige GPS-toestellen zijn specifiek voor joggers, wandelaars, motorrijders, watersportliefhebbers, enz, gemaakt: sommige van deze toestellen draag je als een soort veredelde horloge om je pols, andere hang je met een riem om je nek. Ze geven je hartslag weer, bevatten maritieme kaarten, enz. Voor elk wat wils dus.

Wie een GPS-toestel voor in de auto wenst aan te schaffen, dient erop te letten dat het toestel wel de juiste wegenkaart(en) bevat: wie op reis gaat heeft er alle baat bij dat hij ook een gedetailleerde kaart van het land van zijn (vakantie-)bestemming aan boord heeft. Een aantal navigatiesystemen heeft een kaart van Europa een boord die slechts de hoofdwegen van de ons omringende landen bevat. Je eindbestemming intikken tot voor de deur van de camping zal in dat geval niet lukken... De prijzen voor een gedetailleerde wegenkaart van Europa bedragen soms meer dan de prijs van een compleet GPS-navigatietoestel, let er dus bij aankoop op! Toruwens: bij een aantal (goedkopere) GPS-navigatietoestellen is er beknibbeld op de uitrusting: er zit bv geen voedingskabel bij, geen bevestigingssysteem (meestal met zuignap voor op de voorruit), enz... Ook hier geldt: "goedkoop" is vaak het duurst!

De wegenkaartgegevens worden (bijna) altijd op een SD-geheugenkaartje meegeleverd. Een goeie indicatie voor de detailkwaliteit van deze wegenkaarten is de grootte van de geheugenkaart: reken op ongeveer 2 Gigabyte voor een wegenkaart van heel Europa tot op straatniveau. De kaart van NAVTEQ bijvoorbeeld omvat 37 Europese landen, waaronder ook een aantal Oost-Eurpese, zoals Tsjechië en Slowakije. Deze ex-oostbloklanden zijn vaak NIET opgenomen bij de goedkopere systemen!

NAVIGATIE MET DE GPS

Je hebt een hoop Euro's neergeteld en nou wil je wel eens tot bij oma voor de deur rijden ook! Afhankelijk van het merk en type van je nieuw speeltje, zul je de eindbestemming in coördinaten (lastig) moeten ingeven, of gewoon met het adres, tot op straatnaam en huisnummer. Met een beetje geluk loodst je nieuwe toestel je dan veilig tot bij oma.

Een toestel met aanraakscherm is erg handig, en als het toestel ook nog eens over een intelligent spelsysteem beschikt, dan is het intikken van de eindbestemming in no-time gepiept: het programma zal zelf bepaalde letters voorstellen en na een drie, viertal, letters zal de naam van de gewenste straat vaak al verschijnen. Handig!

Je navigatiesysteem is nu klaar voor het berekenen van de route. Maar stel dat je te voet bent, of met de fiets, dan wil je niet op de snelweg terechtkomen! De betere GPS-toestellen bieden je een keuze uit diverse opties aan: wil je de kortste route of de snelste? Wil je veerboten vermijden, tolwegen omzeilen of ben te te voet op weg, handig als je dat aan de GPS kunt wijsmaken!

Stel nu dat je het adres van oma hebt ingegeven en dat je in de auto zit, klaar voor vertrek. Je drukt op 'navigeren' en het toestel begint de route te berekenen. Er zal een wegenkaart verschijnen, al of niet in "3-D" (je 'vliegt' als het ware boven de kaart en ziet in de verte de richtingsveranderingen aankomen) en een pijltje en een vriendelijke stem zullen je instructies geven.

 NEEM NOOIT KLAKKELOOS AAN DAT HET TOESTEL DE JUISTE WEG WIJST!

Er zijn reeds gevallen bekend waarbij een brave taxichauffeur in een kanaal reed, en een Duitse huisvrouw was al halverwege Siberië eer ze begreep dat er iets mis was gelopen. Een Engelse reisbus zette zijn toeristen af in het centrum van Lille in de Vlaamse Kempen in plaats van in de Noordfranse metropool, enzovoort. Menselijke fouten zullen er altijd bestaan en aangezien de GPS zijn route berekent aan de hand van kaarten opgetekend door mensenhand, zullen er wel vaker foutjes in de routes worden weergegeven.

Een GOUDEN tip: gooi je oude 'papieren' wegenkaarten in geen geval weg: voor je op reis vertrekt is het altijd handig je route zelf uit te stippelen aan de hand van een recente wegenkaart en daar notities van te maken. Zo kom je nooit onbeslagen op het ijs en zul je eventuele fouten in het navigatiesysteem dan ook eerder opmerken en kunnen negeren.

Een goed navigatiesystyeem berekent trouwens onmiddelijk opnieuw de route als je een afslag gemist zou hebben. Je komt dus uiteindelijk (meestal) wel op je bestemming aan.

Vrij recent is het  TMC -systeem. Het Traffic Message Channel is een radiosignaal dat  wordt meegezonden als onderdeel van de RDS-techniek in de FM-band. Het signaal bevat de actuele situatie van het wegennet zoals files, vertragingen, gladheid en mist.

Navigatiesystemen die zijn uitgerust met TMC-ontvangst, kunnen deze meldingen tijdens het autorijden aan de bestuurder doorgeven en kunnen de route 'dynamisch' wijzigen en alternatieve routes berekenen. Met name files kunnen hierdoor makkelijker vermeden worden indien er alternatieve routes voorhanden zijn.

TMC is een vrij recent systeem en is momenteel (mei 2008) beschikbaar in ondermeer de Benelux en Duitsland. Wie naar Frankrijk wil, zal enkel in de omgeving van Parijs kunnen rekeken op dit hulpmiddel.

MIJN GPS-SYSTEEM

PoPoL gebruikt een van de minder bekende merken GPS-toestellen. Waar iedereen de namen Tom-Tom, Garmin of Mio wel eens heeft gehoord, klinkt de merknaam Becker waarschijnlijk slechts bij Mercedes-liefhebbers vertrouwd in de oren. Niettemin maakt Becker naast autoradio's ook een reeks GPS-navigatiesystemen, die niet moet onderdoen voor de bekendere namen.

De FERRARI EDITION TRAFFIC ASSIST PRO 7929 TMC is een blits uitziend toestelletje, dat over alle troeven beschikt: naast de GPS navigatie met TMC-ondersteuning kun je met dit toestel ook naar je favoriete muziek luisteren. Dit apparaat kan namelijk MP3's en WMA's afspelen. Je moet er niet eens de SC-geheugenkaart voor uit het toestel halen -wat je zonder wegenkaart zou zetten- want er is een USB-poortje op het toestel voorzien. Staan er foto's op je geheugenstick, dan kun je die ook bekijken in full-screen mode. Handig op vakantie, zo kun je je foto's bekijken / tonen op het 10cm (4") schermpje.

Bovendien kun je met deze 'Ferrari' onder de GPS-toestellen ook de maximum snelheid laten weergeven en klinkt er desgewenst een verwittiging als je die overschrijdt. Op het scherm wordt ook je échte snelheid weergeven (zo zie je meteen hoeveel de snelheidsmeter van je auto overdrijft) en  wordt de hoogte waarop je je bevindt op het scherm getoond. Handig als je over de Alpen moet...

BECKER FERRARI EDITION TRAFFIC ASSIST PRO 7929 TMC


met je GPS op SCHATTENJACHT = GEOCACHING

Naast het gebruik van de GPS om je van A naar B te loodsen, zijn er tal van mogelijkheden om plezier te hebben aan je navigatiehulpje. Zo waaide vanuit de Verenigde Staten een nieuw begrip naar Europa over: GPS CACHE HUNTING, afgekort tot GEOCACHING.

Bij GEOCACHING bestaat het plezier erin een voorwerp te verstoppen op een op het eerste zicht 'onbekende' locatie, waarna via een mededeling op een van de vele fora de vindplaats wordt omschreven (meestal met de GPS coordinaten erbij). Soms moet je de coördinaten zelf vinden aan de hand van een puzzel of vraagstuk.

Wie dan de exacte locatie weet te vinden en ter plekke gaat zoeken en delven, die zal beloond worden met de "schat", meestal verpakt in een ("Tupperware") doosje en bestaande uit een logboek en een voorwerp (om te ruilen).

Zelf heeft de auteur van dit stukje er nog niet veel ervaring mee, maar Geocaching lijkt  wel een leuk tijdverdrijf. Wie meer info wil over dit soort schattenjacht van de 21ste eeuw, die kan ondermeer terecht op de website van Geocaching Nederland. (link)

Je kunt natuurlijk ook gaan zoeken met Google, voor jouw gemak heb ik hieronder een zoekvenstertje voorzien, tik daar bijvoorbeeld: gps, schatzoeken, geocaching, ..., in en Google zal je een heleboel links tonen.

Veel plezier met de jacht ;-)

De Panne (BE)
7 mei 2008

MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselen


Zocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Aangepast zoeken
klikfraude monitoring