hpv.popol.eu

hpv.popol.eu

Welkom


Een Leo
×

Wat is een HPV ?


Naar mijn bescheiden mening zijn er een heleboel voertuigen die aan deze omschrijving voldoen: ieder voertuig dat door mankracht (of vrouwkracht) wordt aangedreven is in feite een H.P.V. Dus kano's, kinderwagens, rolschaatsen: het zijn allemaal H.P.V.'s.

Op deze website besteden we vooral aandacht aan de voertuigen voorzien van (2, 3, ... ) wielen, die voornamelijk met de benen worden aangedreven en die zich op een of andere manier van de doorsnee fiets onderscheiden. Veilig en comfortabel fietsen op veilige en comfortabele fietsen: dat is onze doelstelling.

Introductie


De webmaster van popol.eu werd geboren in 1956 en groeide op onder het regime van een Tyrannosaurus Papus. Ik was reeds 12 toen ik dankzij een begrijpende buur leerde fietsen. Dik tegen de zin van m'n vader. Het duurde nog meer dan twee jaar van smeken en zeuren eer ik eindelijk m'n eerste fiets kreeg.

Het bezit van een eigen fiets was de sleutel die de wereld voor mij openstelde: thuis hadden we nooit een auto en al onze verplaatsingen werden met het openbaar vervoer gedaan. Reizen deden we met de trein. Toen ik een jaar of acht was kende ik de meeste Belgische spoorwegstations en spoorlijnen uit het hoofd..

M'n eerste eigen fiets opende een nieuw hoofdstuk in m'n leven. Om een of andere onbekende reden werd de fiets in de Handelsstraat in Antwerpen gekocht, op de beruchte Seefhoek. Het was juni 1971, het schooljaar was ten einde en ik kreeg m'n eerste fiets. Ik droomde van een racefiets met een racestuur, tubetjes en géén spatborden, maar moest het doen met een metaalblauwe 'sportfiets' met tien versnellingen, metalen spatborden, pakdrager, verlichting, enz. Weer zo'n verstandige keuze van m'n pa.

De eerste rit, van de Seefhoek naar huis, helemaal aan de andere kant van de grote stad, liet me op die ongeveer acht kilometer durende rit proeven van een tot dan toe ongekend gevoel: VRIJHEID !

De volgende dag vertrok ik voor m'n eerste rit, van wat een nieuwe routine zou worden gedurende heel die zomervakantie van 1971. Het Grote Avontuur begon met een verkenningsrit 'rond de blok'. Ik durfde nog niet te ver van het ouderlijk nest vandaan en maakte een ritje van een kilometer of twaalf in een cirkelvormige toer, waarbij 'thuis' het centrum was. Mocht er iets mislopen met de fiets, dan hoefde ik niet al te ver te stappen. Langzaamaan groeide er wat zelfvertrouwen en werden de ritten groter en verder. Tegen het einde van de zomer had ik honderden kilometers gereden en daarbij zowat heel de provincie Antwerpen doorkruist, in tochtjes die varieerden van 40 tot 80 kilometer. Daar en toen werd de basis gelegd voor mijn passie voor H.P.V.'s.

Anno 2018 lijkt die zomer van '71 een eeuwigheid geleden. Ik overleefde twee aanrijdingen op m'n motor, brak twee wervels tijdens het langlaufen, en had twee hartaanvallen. In 2015 gaf de tikker weer problemen en werd er een viervoudige bypass uitgevoerd. Ik ben nu een ouwe, dikke vent, zonder conditie. Mijn droom? Een driewielige ligfiets met motorondersteuning.

Aangezien e.e.a. moet gebeuren zonder dat ik daar de financiële middelen voor heb (ik "leef" van een invaliditeitsuitkering) is de weg nog lang. Dankzij websites als marktplaats.nl, 2dehands.be en leboncoin.fr heb ik reeds enkele leuke fietsen gekocht en opgeknapt.

Onderstaande foto's tonen enkele van m'n fietsen. Op de volgende pagina's zullen er nog meer in detail worden besproken. Ik wens je veel leesplezier en mocht je opmerkingen of tips hebben, dan kun je me via de "contact" knop een berichtje sturen.

Enkele foto"s:

Popol

Paul

Webmaster

Hier samen met zijn zus op z'n eerste 'trike', vermoedelijk in 1960.

Cruiser

Beach Cruiser

Eigen creatie

De fiets kreeg een springer vork, een bananenzadel en sissybar.  De echtlederen rode streamers op het stuur kwamen helemaal uit de USA!

E-Go

Batavus E-Go

Huidige e-bike

Door hartproblemen is de elektrische ondersteuning mooi meegenomen.

1 2 3 4 5 6 »