Bookmark and Share
INDEX

(meer pagina's op komst)
LINKS
exchange links
atomic zombie

The Bicycle Forest
bentridernj.blogspot.com
Sue's Recumbent Site

feel free to copy this link !
please feel free to use this banner and link on your website

ENGLISH
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION
welcom to hpv.popol.eu !

Werking PAS uitgelegd
(Power Assist System)De WET en de elektrische fiets 


De Europese Unie heeft een wet goedgekeurd waardoor fietsen uitgerust mogen worden met een elektrische hulpmotor, met een maximum vermogen van 250 Watt en een begrensde topsnelheid van 25km/h, waarbij de motor niet in z'n eentje mag werken (want dan rijd je wettelijk gezien met een bromfiets), maar waarbij de motor slechts ondersteuning mag verlenen als de fietser zelf ook trapt.

 In dat geval wordt de elektrische fiets beschouwd als een gewone fiets en dien je geen extra B.A. verzekering af te sluiten, geen helm te dragen en niet over een rijbewijs te beschikken. Natuurlijk is het  verstandig om je hersenpan te beschermen met een fietshelm! En natuurlijk verdient het wél aanbeveling om een of andere vorm van verzekering af te sluiten, voor het geval je in een ongeval betrokken raakt. In België dekt de 'familiale polis' het gebruik van een PAS fiets, maar een (goede) polis rechtsbijstand is aan te bevelen.

Wie toch wat meer (rechts-)zekerheid wil, kan voor weinig geld lid worden van de FIETSERSBOND en geniet zo automatisch van een polis RECHTSBIJSTAND, die opkomt voor jouw zaak, mocht je betrokken raken in een ongeval. De meeste familiale verzekeringen doen geen moeite als het om kleine schadebedragen gaat, de verzekering van de Fietsersbond werkt echter met fietsvriendelijke advocaten en procedeert voor 'iedere cent'.

Hoe werkt nu zo'n trapondersteuning?

De trapondersteuningen van bijvoorbeeld de GIANT La Free Twist, de Sparta Pharos en de Yamaha PAS werken met een drukgevoelige sensor. Voor de minder  technisch aangelegden: zodra je je voet op het pedaal zet voel je dat de fiets vooruit wil. Hoe harder je op de pedalen drukt, des te meer zal de motor je bijstaan. Giant claimt 1:1 assistentie op de 'eco' stand en zelfs 1.3:1 op 'normal'.  Voor iedere100 Watt energie die je als fietser produceert, zal de motor dus 100 Watt, resp. 130 Watt energie bijgeven.  Bij de oude Pharos, die maar één stand kent is dit 1:1.

Hoeveel vermogen je nodig hebt om een bepaalde snelheid te halen hangt af van een heleboel factoren. Op een vlakke, windstille weg, op een normale 'rechtop' fiets (zoals de meeste elektrofietsen) heeft een  fietser van1,75m en 75 kg op een 25 kg zware fiets ongeveer 110 Watt nodig om 20 km/u te rijden. Bij 75 Watt vermogen is dat 16,7 km/u. Wie met de GIANT La Free Twist zelf 75 Watt levert, krijgt er 75 Watt, resp 97,5 Watt bij op de 'eco' en 'normal' stand. Zodat hij/zij 22,9km/u resp. 24,3km/u haalt, met dezelfde inspanning!  
Grappig detail: in een gestroomlijnde velomobiel zoals de Quest, haal je met 75 Watt eveneens... 25 km/u zonder elektrische ondersteuning! Dit dankzij de veel betere aerodynamische eigenschappen.
 (klik HIER om een en ander zelf te berekenen) 

Een niet-getrainde fietser kan behoorlijk lang 75 Watt vermogen leveren. Wie ooit bij de cardioloog op de testfiets heeft 'mogen' rijden zal weten dat 250 Watt voor de meesten onder ons nog net 'even' te halen valt. Wielrenners en goed getrainde amateur sporters kunnen korte pieken van meer dan 750 Watt (= "1 PK") halen.

Bij een aantal elektrische fietsen werkt de ondersteuning pas na een viertal omwentelingen van de pedalen, zodat de fietser op eigen kracht de  massa (eigengewicht + gewicht van de fiets en eventuele bagage) in beweging moet brengen. Voor wie sukkelt met b.v. een slecht knie, is het systeem van Yamaha en Panasonic een echte weldaad: deze trapasondersteuning helpt overbelasting van de gewrichten te voorkomen en zorgt voor een 'vliegende start'.

Bijkomend voordeel : omdat de motor voor het versnellingsapparaat / -naaf zit, werkt de ondersteuning bij alle versnellingen (net zoals in een auto). Wie met een klein verzet bergop moet, of wie een (zware) aanhanger wilt slepen haalt hier veel voordeel bij.

Opgelet: de motor van een elektrofiets mag dan wel "fluisterstil" zijn, hij maakt wel degelijk geluid! Laatst kreeg ondergetekende een vraag  van een verbolgen koper van een Sparta Pharos, die met zijn tweedehandsfiets reeds bij een Sparta dealer was langs gereden, omdat hij vond dat de Sparta een "ietwat irritant geluid" maakte. En of dit wel normaal was, zoals de dealer beweerde. Jammer genoeg is dit inderdaad "normaal". Een elektromotor maakt nu eenmaal een soort zoemend geluid, daar is weinig of niets aan te doen. Bij modellen met de motor in de naaf valt dit geluid het minst op, bij modellen met de motor op de trapas het meest:  omdat in dit laatste geval het motortoerental gekoppeld is aan de pedaalcadans, hoe sneller je trapt, hoe hoger de zoemtoon wordt . In het drukke stadsverkeer zal dit geluid nauwelijks merkbaar zijn, maar wie een tochtje door de natuur maakt, zal de motor steeds horen werken! 

Conclusie: koop een elektrofiets van een gerenommeerd merk; rijd altijd eerst een proefrit eer je beslist om zo een dure fiets te kopen en overweeg of je niet beter (eerst) een tweedehands exemplaar koopt.

Veel elektro-fiets plezier!


MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren


De Panne (BE)
15 oktober 2007
Zocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Google
klikfraude monitoring