Bookmark and Share
INDEX

(meer pagina's op komst)
LINKS
exchange links
atomic zombie
The Bicycle Forest
bentridernj.blogspot.com
Sue's Recumbent Site

feel free to copy this link !
please feel free to use this banner and link on your website

ENGLISH
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION
welcom to hpv.popol.eu !

Speciale Fietsen

De titel is misschien verkeerd gekozen, op deze website vind je nu eenmaal geen "gewone" fietsen. Toch wist ik geen betere kop te verzinnen voor wat er op deze pagina te kijk wordt gesteld. Het is een allegaartje van nét anders fietsen, die door hun ontwerp afwijken van de doordeweekse 'rechtopfiets'.

Pedersen


Dit is zowat de Rolls Royce onder fietsen. En jammer genoeg ook wat betreft de verkoopprijs van zo'n rijwiel. Een leeg frame kost je algauw zo'n 1000 Euro, een complete fiets begint vanaf +/- 1500 Euro. Een exemplaar met Rohloff versnellingsnaaf en hydraulische Lagura remmen kost algauw meer dan 3000 Euro!

Mikael Pedersen werd geboren op 25 Oktober 1855 (dat maakt hem 100 jaar en 363 dagen ouder dan mezelf) in de buurt van Roskilde, Denemarken. Pedersen schreef in zijn carrière een aantal uitvindingen op zijn naam, maar we beperken ons hier tot 'zijn' fiets.

Het bijzondere aan de Pedersen, die ook wel eens Dursley-Pedersen wordt genoemd, (Pedersen emigreerde naar Engeland, waar hij in 1899 de Dursley-Pedersen Cycle Co oprichtte) is het zeer hoge frame dat bestaat uit maar liefst 14 dunne framebuizen, die op meer dan 50 plaatsen worden gelast tot ze 21 driehoeken vormen! Fietsen waren aan het einde van de 19-de eeuw nog een relatief nieuw product, maar hadden toch al een zekere evolutie doorlopen, die uiteindelijk 'doodliep' op het diamant-frame, zoals dat de dag van vandaag nog steeds op de meeste fietsen wordt gebruikt.

Pedersen vond het comfort van zo'n safety-bicycle ronduit slecht en zocht een manier om zadelpijn te voorkomen. Hij leende daartoe het ontwerp van een... hangbrug en paste dat toe op zijn rijwiel. Het grootst merkbaar verschil zit 'm in het hangende zadel, dat als een soort hangmat fungeert. Meer info over de Pedersen vind je o.m. op de webpagina van het Pedersen Genootschap.

Van de originele Dursley-Pedersen werd hooguit een 8000-tal exemplaren gebouwd. (Sommige bronnen houden het op een optimischer 30000 stuks, maar daar is geen bewijs voor te vinden)

In 1978 herontdekte de Deen Jesper Sølling het originele ontwerp en besloot om de productie van de Pedersen opnieuw te starten. Sedertdien wordt de fiets met mondjesmaat gebouwd in Kopenhagen. (link

Hieronder een paar foto's van de Pedersen fiets, vroeger en nu.Pedersen toen en nu

Van Raam

Van Raam is een Nederlands fietsenmaker, gespecialiseerd in aangepaste rijwielen voor mensen met een handicap. Onder het motto "Van Raam maakt mensen mobiel" brengt de fabrikant uit Varsseveld een heel gamma twee- en driewielers, met of zonder trapondersteuning, op de markt. Ieder rijwiel is met de hand gemaakt en kan naar wens worden voorzien van speciale cranks, pedalen, schakelhulp, enz.

Uit het gamma van Van Raam wil ik hier de "Tavara" toelichten. Deze tweewieler heeft een voorwaartst geplaatste trapas, waardoor de fiets een zithouding verleent die een beetje aan de Amerikaanse "chopper" doet denken. Omdat de pedalen meer naar voor zijn geplaatst, biedt de Tavara een verhoogde veiligheid: men kan immers makkelijk met beide voeten aan de grond. De Tavara is er met of zonder achtervering. Prijzen medio 2008: vanaf 995 Euro.

Van Raam Tavara

Giant Revive


De Giant Revive is een opmerkelijke verschijning. De fiets houdt het midden tussen een ligfiets en een gewone rechtop-fiets. Innovatief aan het ontwerp zijn o.m. de geïntegreerde ketting, het zonder gereedschap verstelbare zadel, met rugsteun en het gebruik van 20" wielen. Er werd ook een versie met elektrische trapondersteuning (PAS) gemaakt, dat type zie je op de foto. Voor de Olympische Spelen in Sydney, 2004, bracht Giant een reeks Oranje fietsen uit, die onder  de Olympische sporters werd verdeeld.

Giant Revive.

Gazelle Easy Glider

Als (voorlopig ?) laatste 'speciale' fiets in deze opsomming, het antwoord van Gazelle op de Giant Revive: de Gazelle Easy Glider. Uitgerust met een soortgelijk zadel, met rugsteun, voor- en achtervering, schijfrem, enz... kost deze fiets je ongeveer 1000 Euro nieuw.

Gazelle Easy Glider
De Panne (BE)
10 juni 2008MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren
of om LINKS uit te wisselen


Zocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Google
klikfraude monitoring