Bookmark and Share
INDEX

(meer pagina's op komst)
LINKS
exchange links
atomic zombie

The Bicycle Forest
bentridernj.blogspot.com
Sue's Recumbent Site

feel free to copy this link !
please feel free to use this banner and link on your website

ENGLISH
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION
welcom to hpv.popol.eu !

Verzekeringen
voor de fietser


Anders dan bij gemotoriseerde voertuigen is het wettelijk niet verplicht een verzekering 'burgerlijke aamsprakelijkheid' af te sluiten voor een fiets.  Zo een verzekering 'BA' zorgt ervoor dat bij schade toegebracht aan 'derden', de schade door de verzekering betaald wordt, met uitsluiting van de 'franchise'. (gedeelte van de schadekosten dat voor eigen risico is)

Wie zonder enige vorm van verzekering (onvrijwillig) schade toebrengt aan andermans goed, zal dit uit eigen portemonnee moeten betalen.  Het is dus weliswaar geen verplichting, maar wie een beetje gezond verstand heeft zal wel begrijpen dat het beter is om ook als fietser verzekerd door het leven te gaan / rijden.

Eén ogenblik van onoplettendheid, een onverwachte windstoot, een poes die voor je opduikt en voor je het beseft maak je met fiets een kras op een geparkeerde auto, valt je fiets tegen winkelvitrine of nog erger.Voor wie kinderen heeft is het risico nog vele malen groter! De schade, mogelijk vele duizenden euro, mag jij dan uit eigen portemonnee vergoeden!

Wie dus op twee oren wil slapen en met een gerust gemoed op de fiets wil stappen, die zorgt ervoor dat hij / zij verzekerd is voor dit soort ongelukken.

Dat kan door een zogenaamde 'familiale verzekering' af te sluiten. Dit soort polis dekt de stoffelijke en lichamelijke schade veroorzaakt aan derden, door jou, je gezinsleden en je huisdieren.  De kostprijs voor dit type verzekering bedraagt in België tussen de 35 en de 150 euro per jaar, al naargelang de 'extra's' die in de polis opgenomen zijn. Zo is het aan te bevelen om de polis uit te breiden met een vorm van 'rechtsbijstand'. Hierdoor worden eventuele advocaatskosten vergoed, in geval van schuldbetwisting.

Soms kan het gebeuren dat jouw verzekeraar het niet rendabel vindt om te procederen voor wat de maatschappij 'kleine bedragen' noemt. Een advocaat onder de arm nemen om te pleiten voor enkele tientallen euro is voor een verzekeringsmaatschappij een verliespost, dus kan een verzekerde vaak achter zijn geld fluiten als de tegenpartij moeilijk doet.

Voor ons, fietsers, is er dan gelukkig de gratis polis rechtsbijstand, die je krijgt indien je je aansluit bij de fietsersbond. Het lidmaatschap is zeer betaalbaar ( 25 euro per jaar voor het hele gezin, of 18 euro individueel) en daarmee geniet je van een polis rechtsbijstand die belooft voor ELK BEDRAG, 'hoe klein ook', te zullen procederen. De enige voorwaarde is dat de door jou opgelopen schade moet voortkomen uit het gebruik van de fiets. Schade aan derden wordt door deze polis NIET vergoed!

En nu we allen goed verzekerd zijn, kunnen we met een gerust gemoed de fiets op!


De Panne (BE)
23 oktober 2007


MAIL ME
gebruik deze link om me te contacterenZocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Google
klikfraude monitoring