Bookmark and Share
INDEX

(meer pagina's op komst)
LINKS
exchange links
atomic zombie

The Bicycle Forest
bentridernj.blogspot.com
Sue's Recumbent Site

feel free to copy this link !
please feel free to use this banner and link on your website

ENGLISH
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION
welcom to hpv.popol.eu !

Testverslag
Sparta Pharos

In augustus 2007 had ik het genoegen een poosje met een elektrische fiets, Sparta Pharos te mogen rijden, in afwachting dat de fiets verkocht werd. Ik bemiddelde bij de verkoop voor een kennis die niet over internet beschikt en reed eerst een tweetal weken proef, omdat de fiets al een tijdje stil stond en de verkoper geen probleemfiets wou verkopen.

Technische gegevens:

Frame maat: 50cm
Bandenmaat: 26"
Motor designed by YAMAHA.
Met EXTRA accu (dus 2 x NiCd accu 24V 5Ah) en lader.
Fietscomputertje (met 1200 km op de teller)
Dynamo, voorlicht, achterlicht.
Shimano rollerbrakes voor en achter.
Shimano twistgrip 4 versnellingsnaaf.
Jasbeschermer, bel, fietsslot op frame.
Banden met reflecterende strips, profiel goed.
Accu met sleutel tegen diefstal beveiligd in het frame.

De Sparta Pharos is voorzien van een 5Ah 24V NiCd accu met bijhorende lader, in dit geval was er een tweede accu bijgekocht, zodat de actieradius verdubbelde. Zo'n NiCd accu dient regelmatig 'ververst' te worden, zoals in instructieboekje beschreven staat. (moet om de 10 à 15 laadbeurten gebeuren om het 'geheugeneffect' van de accu tegen te gaan en zo de capaciteit optimaal te houden)

Rijden met deze fiets is alsof je altijd "wind in de rug" hebt.
De motor van 240 Watt levert tot 16 km/u evenveel vermogen als jezelf,
m.a.w. je moet je maar voor de helft inspannen tegenover op een gewone fiets. Daarboven vermindert de assistentie zachtjesaan tot bij 25km/u, waarna je als je sneller wilt, alle energie zelf moet leveren. Dit is zo door de wet voorgeschreven: met deze fiets mag je dus zonder verzekering, zonder rijbewijs en zonder helm rijden. (zie ook artikel over PAS)

Ideaal voor ouderen, mensen met hart- of spierklachten, voor woon-werk verkeer: je komt niet meer bezweet op het werk aan... waarna je de accu oplaadt op de baas zijn kosten (grapje)
Opladen kan zowel met de accu in de fiets als met de accu eruit genomen.

Je kunt met deze fiets ook gewoon (verder) rijden als de accu leeg raakt: de elektronica schakelt zichzelf uit en je trapt gewoon verder zoals met een gewone fiets.

Deze Sparta Pharos is iets zwaarder dan een gewone fiets (gewicht = 27,5 kg) maar het zwaartepunt ligt centraal en laag, rond de trapas, zodat je er niets van gewaar wordt.

Gedurende die twee weken in augustus heb ik een 300-tal kilometer met de fiets gereden, waarbij zich geen ernstige storing hebben voorgedaan, behalve dan dat op een mooie dag de ketting brak, toen ik mijn 130 kg in de strijd wierp...

De accu's waren goed voor 15-20 km per stuk, al naargelang de rijstijl. Weerom: ik weeg 130 kg en meet 1.95m, zodat de motor harder moet werken dan het bij een 'normaal' persoon het geval zou zijn. Met een bescheidener postuur raak je waarschijnlijk een eind verder...

Het grote voordeel van deze Sparta Pharos ten opzichte van de meeste andere elektrofietsen is dat de motor rond de trapas gemonteerd zit en je dus in iedere versnelling van het volle vermogen van de motor gebruik kunt maken. Een hele steile klim neem je dus in eerste versnelling en de motor  zorgt er dan ook voor dat je boven raakt.

De Sparta Pharos mag dan een fluisterstille fiets zijn, de Yamaha motor is de luidste "fluisteraar" van alle elektrofietsen die ondergetekende kent. Het motortje zoemt lustig mee met de pedaalslag van de berijder, wat tijdens een ritje op een stille veldweg wel eens irritant kan worden.  Qua rammeltjes en piepjes viel het goed mee; waar je aan moet wennen is de 'slag' die in de cranks lijkt te zitten: de trapsensor werkt bij dit type motor namelijk op de cranks en daardoor hebben die een beetje een vaag gevoel, dat wel went als je er een poosje mee rijdt. Mijn vriendin heeft ook een tweetal proefritjes gedaan en ze vond het heel erg jammer dat ze de fiets niet mocht houden...

Conclusie: een leuke no-nonsense fiets, die voor relatief weinig geld op de tweedehandsmarkt te koop is. Ideaal voor wie een slechte knie of heup heeft, kortademig is, of gewoon niet bezweet  op z'n werk wil toekomen, daar de fiets van bij de minste druk op de pedalen zijn volle ondersteuning biedt, ook in de lagere versnellingen.

PoPoL werd reeds meermaals gecontacteerd met de vraag naar een HANDLEIDING voor de Sparta Pharos. Om aan deze vraag tegemoet te komen, heb ik het boekje ingescand en tot pdf-document omgezet. Je kunt het HIER downloaden. Opgepast: 13 Megabyte groot!

MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren



Sparta Pharos

Sparta Pharos

De Panne (BE)
15 oktober 2007




Zocht je andere informatie?
Gebruik de Google zoekfunctie hieronder!
Google
klikfraude monitoring