Bookmark and Share
INDEX

scheren.popol.eu
over nat scheren algemeen

nat scheren
scheren met de safety razor

scheerzeep
over scheerzeep, olie, enz

popol.eu
naar de moederpagina



Nat scheren

Alles wat je moet weten
voor een perfecte scheerbeurt

Scheren met de "safety razor"

Zoals op de vorige pagina vermeld, schakelde ondergetekende medio 2008 over van een multimesjes scheersysteem, naar het uit 1901 daterende "double edge safety razor" systeem. De aanleiding om te kiezen voor een 'onveilig' blank mesje, dat je manueel in de scheermeshouder moet leggen, was het feit dat de cartridges met meerdere mesjes steeds verstopt raakten met haartjes en scheerzeep. Ik moest tijdens iedere scheerbeurt meermaals met een nagelborsteltje tussen de mesjes wroeten, om de aanplakkende rommel te verwijderen, en dat was ik grondig beu.

Het enige alternatief dat ik me bedenken kon was het  ouderwetse éénmes systeem, en toen ik op vakantie in Tsjechië zo een ouderwetse 'krabber' zag liggen in de supermarkt, was de keuze snel gemaakt. Voor omgerekend acht euro had ik een plastic houder met tien mesjes, allemaal van Wilkinson.

Het scheren met de plastic safety razor ging verrassend goed. Omdat de ruimte tussen het mesje en de behuizing groter was dan bij de multimesjes-cartridges, spoelden haren en zeep vlot weg. Na gebruik schroefde ik telkens de houder open en veegde het mesje (voorzichtig) schoon. Met die behandeling bleven de mesjes erg lang scherp, en kon ik me acht tot tien keer scheren met één mesje. Met een  multimesjes-cartridge was dat hooguit drie-vier keer. Naar mijn gevoel was ik even glad geschoren met de safety razor dan met de dure multimesjes.

Toen ik enkele maanden later het laatste mesje opgebruikt had, ging ik op zoek naar nieuwe safety mesjes. Tot mijn blijde verbazing bleken die probleemloos op voorraad in de supermarkt, aan een belachelijk lage prijs van net geen twee euro, voor tien mesjes van "Gillette Bleue Extra" of voor twaalf mesjes van Wilkinson. Met die laatste kan ik me dus een honderdtal keer scheren, (12 x 8) voor nog geen twee euro, oftewel twee eurocent per scheerbeurt!

gillette bleue extra   wilkinson

Als je de berekening maakt met het Gillette Mach III mesje, dat twee euro per stuk kost en drie tot vier scheerbeurten meegaat,  dan kom je aan ongeveer 200 euro per jaar  (met 100 Gillette Mach III mesjes), tegenover ongeveer 9 euro met de Gillette Bleue Extra (met 45 mesjes). Van een besparing gesproken! En niet alleen financiëel, maar ook op ecologisch vlak scoren de all-metal safety mesjes beter dan de plastic cartridges...

( foto: Parker type 89R )
PARKER met schroefsluiting

Tijdens een zoektocht op internet kwam ik te weten dat er nog steeds metalen safety mesjes houders gemaakt worden, ondermeer door Parker en Merkur. Parker wordt in India gemaakt, en bied een goede prijs-kwaliteit verhouding. Zo een nieuwe Parker kost je tussen de vijftien en de veertig euro, naargelang je een eenvoudig model neemt, of eentje met bv een handvat in buffelhoorn. Die metalen houders zijn quasi onverslijtbaar en gaan jaren mee. Een éénmalige aanschaf dus, van een heerlijk in de hand liggend apparaat, waar je nooit meer van af wil. (100% metaal = milieuvriendelijk)  Even Googlen op "safety razor" levert je al gauw enkele adressen op -ook in Nederland- waar je zo een ouderwetse 'krabber' kunt bestellen.

Je kan kiezen voor een systeem dat je uit mekaar schroeft, zoals op bovenstaande foto van de Parker type 89R, of voor een Twist To Open systeem, waarbij je aan het handvat draait en de scheerpkop opent als een vlinder. Wie tijd wil besparen kiest best voor zo'n TTO systeem, zoals het ouwetje op onderstaande foto. (circa 1950)

antike Twist To Open

Op de volgende pagina het vervolg van hoe je je op de "klassieke" manier scheert volgens de regels van de kunst.

Je kan ook een keuze te maken uit de linkerkolom, onder de benaming "INDEX".


PoPoL wenst je alvast een" gladde beurt" toe ;-)


De Panne (BE)
12 november 2010

MAIL ME
gebruik deze link om me te contacteren.